Safari & Zoeloes
Paspoort
Met de Belgische of Nederlandse nationaliteit dien je in het bezit te zijn van een internationaal paspoort (bordeaux boekje), geldig nog minstens 6 maanden na datum van terugkeer. Het is noodzakelijk dat je minstens twee blanco pagina's hebt in je paspoort! Een visum is momenteel niet vereist voor Zuid-Afrika. Indien u een andere nationaliteit heeft: gelieve uw ambassade te raadplegen. Zuid-Afrika Reiscenter gaat ervan uit dat u de Belgische of Nederlandse nationaliteit heeft, tenzij u het tegendeel expliciet, en op eigen initiatief, meedeelt. Reizigers waarvoor nog wel een visumplicht geldt kunnen een gratis visum aanvragen bij de Zuid-Afrikaanse ambassades en consulaten.
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht. Het is wel aan te raden u te vaccineren tegen hepatitis A en B en Tetanus. Raadpleeg voor alle zekerheid je huisdokter of het Tropisch Instituut. Aids is erg verspreid, dus opletten voor HIV-besmetting.
Malaria
Het is aan te raden om malariapillen te nemen. We reizen 7 dagen in malariagebied (van dag 3 ’s avonds in Graskop tot dag 9 ‘s morgens in Mkuze). Koop vooraf muggenmelk bij de apotheker of een adventure winkel met een zo hoog mogelijk percentage aan DEET (50% is aan te raden). Draag 's avonds lichtkleurige kleding die zoveel mogelijk van uw huid bedekt en liefst geen parfum.
Tip: breng ’s avonds muggenmelk aan op je kousen.
​
Bagage
Het is aan te raden om maximum 16 kg bagage mee te nemen in een reiszak. Harde valiezen en trekrugzakken zijn vaak zwaar en moeilijk te stapelen in de truck. Neem een dagrugzak mee met uw paspoort, portemonnee, zonnecrème en zonnebril.
​
Felle kledij is niet geschikt op safari, dit trekt wilde dieren en insecten aan. Gelieve ook geen camouflage of legerstijl kleding te dragen, dit kan voor problemen zorgen bij de plaatselijke autoriteiten. Je kan kleding onderweg wassen in de hotels.
Hier is een overzicht van een goede samenstelling van de bagage: 6 T-shirts, 3 shorts, 2 lange broeken, een lichte katoenen jurk, een bikini of zwembroek, een waterproof jersey, een hemd (voor op restaurant), een warme trui of fleece, zonnecrème, zonnebril, hoed, kousen, ondergoed, wandelschoenen of sportschoenen, sandalen of teenslippers, muggenmelk en een toiletzak.
Betalingen
Betalen gebeurt in de plaatselijke munt: Rand in Zuid-Afrika en Lilangeni in Swaziland. In de praktijk kan je ook met Zuid-Afrikaanse Rand betalen in Swaziland, maar het wisselgeld is wel steeds Lilangeni. Je hoeft dus geen Lilangeni aan te kopen op voorhand. Je kan op de meeste plaatsen met VISA of MASTERCARD betalen. De meeste accommodaties accepteren ook credit cards. Sinds 2011 kan je geen geld meer pinnen (bankcontact bv.) met je gewone bankkaart met het MAESTRO-embleem in landen buiten de Europese Unie. Sommige banken kunnen je wel tijdelijk permissie geven om in Zuid-Afrika geld af te halen. Regel dit vooraf met je eigen bank in België. Geld omwisselen kan op de luchthavens, en in de meeste banken in Zuid-Afrika rechtstreeks met EURO (geen grote biljetten van 200 EURO!). Het is meestal voordeliger ter plaatse dan vooraf in België of Nederland.
Telefoon
Jouw GSM springt automatisch op het lokale netwerk. Let wel op: indien je je eigen GSM meeneemt en iemand uit België/Nederland belt je op, betaal je zelf de verbinding van Europa naar Zuid-Afrika!
Drinkwater
Het leidingwater in Zuid-Afrika is goed gezuiverd, er bestaat dus weinig kans op besmetting. Het gebruik van leidingwater om tanden te poetsen enzovoort is geen probleem. We raden echter niet aan om leidingwater te drinken.
Veiligheid
Het is aan te raden na donker niet in steden en dorpen te gaan wandelen. Vermijd townships, tenzij met een officiële gids. Draag geen opzichtige sieraden en juwelen. Zorg dat je voor donker op de plaats van bestemming bent.
​